Tanácsok a fenntartható életmódhoz

Aműanyag nem ellenség Papír, üveg, fém Aműanyaghoz hasonlóan természetesen megvan az előnye a többi csomagolóanyagnak is. Az üveg kitűnő védelmet biztosít a nedvesség és az oxigén ellen, merevsége és súlya miatt azonban sérülékenyebb és veszélyesebb mind a gyártás, mind a szállítás és értékesítés során. Szinte korlátlanul, 100 százalékosan újrahasznosítható minőségvesztés nélkül. Ez alkalmassá teszi arra, hogy újrahasznosított állapotban is csomagolóanyag készüljön belőle (erről bővebben a 16. oldalon olvashatsz). Az alumínium tökéletes védelmet biztosít a nedvesség, az oxigén és a fény ellen, így sokáig frissen tartja a terméket, és megőrzi az ételek, italok aromáját. Használata igen elterjedt, élelmiszeripari csomagolásként leginkább kávékapszulaként, konzerv- és üdítősdobozként, illetve fóliaként találkozunk vele. Rendkívül tartós és korlátlan alka- lommal újrahasznosítható, így hosszú ideig körforgásban tartható. Azért, hogy az alumínium ne lépjen reakcióba az élelmiszerrel, legtöbbször polimeralapú bevonattal együtt alkalmaz- zák élelmiszer-csomagolásként. Ez bizonyos esetekbenmegnehezítheti az újrahasznosítást. A papír- és rostalapú csomagolóanyagok áteresztő képessége igen nagy, önmagukban a környezeti hatások ellen nem nyújtanak védelmet. Ezért leginkább kereskedelmi vagy logisztikai csomagolásként használják, esetleg más anyaggal bevonva. A világon szinte mindenhol újrahasznosítják (erről a 17. oldalon is olvashatsz), ez azonban az alapanyag bizonyos mértékű minőségvesztésével jár. A kombinált anyagból készült csomagolások, például a Tetra Pak tejes- és üdítős- dobozai komplex védelmet nyújtanak. Ezeket is lehet szelektíven gyűjteni, mindig a helyi ajánlásnak megfelelő helyre (a szolgáltatótól függően vagy a műanyagok, vagy a papírok közé) kell dobni. A csomagolások különböző szintjei és szerepei 1. Közvetlenül a termékkel érintkezve megvédi az élelmiszert a környezeti hatásoktól (nedvesség, oxidáció, idegen anyagok stb.). 2. Megvédi a terméket a mechanikai hatásoktól, valamint megfelelő információkkal látja el a vásárlót. 3. Megvédi a terméket a gyárból a logisztikai központokba történő szállítás és raktározás során. - Kellő védelem a különböző környezeti (átnedvesedés, penészedés, fertőződés, fény stb.) és fizikai hatások (ütések, nyomódások) ellen. - Szállítás és raktározásmódja és körülményei Bármilyen rövid ellátási láncról beszélünk, a terméket számtalan hatás érheti, míg a gyárból a boltokon keresztül eljut a fogyasztó asztaláig. - Termékbiztonság Az élelmiszernek fogyasztásra alkalmasnak kell maradnia amegjelölt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő végéig. Emellett magának a csomagolás anyagának is biztonságosnak kell lennie: nem repedhet meg, nem kerülhetnek belőle darabok a termékbe, nem léphet reakcióba az élelmiszerrel. - A fogyasztó számára fontos és a szabályozások által előírt termékinformációkat is a csomagoláson helyezik el, így például az összetevőket, az allergéneket, a származási helyet, a tápértéket, valamint aminőségmegőrzési vagy a fogyaszthatósági időt is. - Fenntarthatóság A gyártók igyekeznek a csomagolások minél nagyobb hányadát újrahasznosított alapanyagból előállítani, de jelenleg nemminden újrahasznosított anyagot tartalmazó csomagolás alkalmas arra, hogy élelmiszerrel érintkezzen. Az élelmiszerek csomagolásának legfontosabb szerepe, hogy megóvja a termékekminőségét és biztosítsa a termékbiztonságot a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő végéig – ezért az anyagát minden esetben a termékek jellemzőihez és a tárolási, szállítási igényekhez igazítják. A csomagolás ezen túl megfelelő információkkal látja el a vásárlót a termék összetételére, tápértékére és származására vonatkozóan. T U D T A D ? ? A fenti előnyökmiatt készülnek alumíniumból például a Nespresso-kávékapszulák, amelyeket a cégMagyaror- szágon is évek óta visszagyűjt. Az újrahasznosítás során az alumíniumot és a kávézaccot szétválasztják, és az alumíniummindennapi tárgyak formájában kel életre – például tollként, konzervdobozként vagy biciklivázként. Jelenleg nagyon kevés olyan újrahasznosított műanyagfajta van, amely megfelel az élelmiszer-biztonsági előírá- soknak, és így higiéniai szempontból is alkalmas arra, hogy élelmiszerekkel érintkezzen. A Nestlé 2020 folyamán közel 2 milliárd svájci frankot különített el arra, hogy az élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelelő, újrahasznosított műanyag csomagolásokat fejlesszen, és így csomagolásaiban jelentősen csökkentse a szűz műanyag mennyiségét. 2 – 3 Rekordmennyiségű egy főre jutó csomagolási hulladék keletkezett Európában 2017-ben. = 174 Kg A műanyag könnyen alkalmazható, felhasználóbarát csomagolóanyag, amely sokszor higiénikusabb és élelmiszer-biztonsági szempontból praktikusabb más anyagoknál, ezért több fajtáját alkalmazzák az élelmiszeriparban csomagolásként. Aműanyagok nagy része újrahasznosítható, persze csak akkor, ha van megfelelő technológia az adott országban, és a vásárlók szelektíven gyűjtik a hulladékot. Erről bővebben a 10–11. oldalakon olvashatsz. MIÉRT VAN SZÜKSÉGE AZ ÉLELMISZEREKNEK CSOMAGOLÓANYAGOKRA? C S O M A G O L Á S I H U L L A D É K / F Ő

RkJQdWJsaXNoZXIy OTk5MTk1