Tervezz okosan!

Természetes összetevőkkel A természetes jelző használatát a 19657:2017 nemzetközi ISO szabvány szabá- lyozza. Ez alapján egy összetevő akkor tekinthető természetesnek, ha a következő kritériumoknak megfelel: - Az összetevő lehet növényi alapú, alga, gomba, állati, ásványi eredetű, mikroorganizmusok által termelt alapanyag vagy tengervíz. - Az élelmiszer-összetevők előállítása csak fizikai és/vagy enzimatikus és/ vagy mikrobiológiai feldolgozással történhet. - Az enzimatikus és/vagymikrobiológiai feldolgozás nemhasználható olyan anyagok szándékos előállítására, amelyek a természetben nemfordulnak elő. Esőerdő Szövetség (Rainforest Alliance) Az Esőerdő Szövetség egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely a felelős üzleti tevékenység előmozdításával célul tűzte ki a trópusi esőerdők fennmaradását, a gazdálkodók és az erdei közösségekmegélhetésének javítását, emberi jogaik védelmét, valamint az éghajlati válság enyhítését és az ahhoz való alkalmazkodás támogatását. Ha az Esőerdő Szövetség pecsétjét, a zöld békát látjuk egy csoma- goláson, az azt jelenti, hogy a kiválasztott termék vagy alapanyaga olyan helyről származik vagy olyan cég állította elő, amelymegfelel a környezeti, a gazdasági és a társadalmi fenntarthatóságot előmozdító szabványoknak. Nestlé Kakaóterv (Nestlé Cocoa Plan) A Nestlé Kakaóterv célja, hogy a kakaótermesztés fejlődésének elősegítésével és az alapvető emberi jogok biztosításával javuljon a gazdálkodók nyereséges- sége és életminősége, gyermekeik pedig oktatásban részesülhessenek. Az UTZ Certified és a Rainforest Alliance 2018-as egyesülését követően már ez utóbbi végzi a folyamat ellenőrzését és tanúsítását. A Nestlé évente 198 000 tonna kakaót szerez be a Nestlé Kakaóterv keretein belül, ez az összes felhasznált kakaó mennyiségének az 50,6 százalékát jelenti. A programban 152 236 farmer vesz rész.* 16 *Forrás: Nestlé Creating Shared Value and Sustainability Report 2021 Újrahasznosíthatóságra tervezve Mostanában egyre többször jelölik a gyártók a csomagoláson, ha egy termék vagy csomagolása újrahasznosíthatóságra tervezett. Ha egy csomagoláson ez a felirat látható, akkor úgy tervezték, hogy összetétele, struktúrája alapján újrahasznosításra technológiailag alkalmas legyen, például csak egyfajta poliolefint tartalmazzon. Különbözik tehát az újrahasznosíthatóságot jelölő Möbius-szalagtól. Fontos azonban, hogy az újrahasznosítás megvalósulása az adott ország szelektív hulladékgyűjtési, -válogatási és -újrahasznosítási infrastruktúráján, kapacitásainak meglétén múlik. Ezért elengedhetetlen, hogy az adott csomagolóanyag szelektív hulladékgyűjtéséről és újrahaszno- síthatóságáról mindig a helyi szolgáltatóknál tájékozódjunk. Élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagok Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra vonatkozó jelölés. Kukásember A Kukásember, azaz Tidyman jelölés arra hívja fel a figyelmet, hogy ne szemeteljünk, és a megfelelő helyen gyűjtsük a csomagolási hulladékot. Ez a jelölés arra is vonatkozhat, hogy a hulladékot anyagtípusától függően szelektíven gyűjtsük, vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe helyezzük. Zöld pont A Zöld Pont (Green Dot) védjegy azt hivatott jelölni, hogy az ezzel ellátott csomagolás kibocsátója a jogszabályi előírásoknak, a kiterjesztett gyártói felelősség rendszerének megfelelően teljesíti kötelezettségét, és pénzügyi hozzájárulással támogatja a hulladék visszagyűjtését és újrafeldolgozását. Önmagában nem számít környezetvédelmi címkének vagy nyilatkozatnak. Möbius-szalag AMöbius-szalagként emlegetett körbefutó nyíl azt jelenti, hogy a csomago- lás újrahasznosításra alkalmas. Önmagában a szalag nem jelenti azt, hogy a termék újrahasznosított anyagból készült vagy hogy az újrahasznosítás mindenképpen megtörténik; utóbbi feltétele a megfelelő újrafeldolgozási és szelektív hulladékgyűjtési rendszer megléte és használata. Amennyiben a szalag közepén egy százalékos értéket és anyagjelölést is találunk, az arra vonatkozik, hogy a termék mekkora részben származik újrahasznosított alapanyagokból és a csomagolás mely anyagára vonatkozik. A termékek csomagolására vonatkozó leggyakoribb jelölések 17 ®

RkJQdWJsaXNoZXIy OTk5MTk1