Tanácsok a fenntartható életmódhoz

T U D T A D ? ? A szétválogatás során helyenként infravörösfény- alapú azonosítási technikát használnak a kézi válogatás helyett, mely nem minden esetben alkalmas a lehet- séges szennyeződések és a sötét színű csomagolások kiszűrésére. Ezért érdemes elkerülni a sötét színű (lila, fekete) műanyag csomagolású termékek fogyasztását és használatát, még akkor is, ha a csomagolás elvileg újrafeldolgozható! Eltávolítják a címkéket, a kupakokat, a tetőket, és áztatással leoldanak min- den felszíni szennyeződést. Az olyan fólia típusú csomagolások esetében, mint a csokipapír, újrafeldolgozás szempontjából nehézséget jelenthet a csomagolóanyagmeglehetősen nagy fokú szennyezettsége is, valamint annak kis súlya, hiszen ezek tisztítása és újrafeldolgozása nagymennyiségben térül csakmeg. Amegtisztított darálékot először meg- olvasztják, majd összepréselik, végül szálhúzás után pár milliméter átmérőjű szemcsékre vágják, melyet regranulá- tumnak hívunk. A fólia típusú PE és PP csomagoló- anyagokból készült regranulátumot általában különböző vastagságú zacs- kók és szemeteszsákok gyártásához használják fel. Jelenleg az Európai Élelmiszer-biz- tonsági Hatóság előírásait figyelembe véve az rPP és rPE (újrafeldolgozott PP és PE) nem használható fel élelmiszer- rel érintkező csomagolóanyagként. A különböző technológiák, például a kémiai és oldószeres újrafeldolgozás fejlődésével párhuzamosan folyama- tosan tesztelik az rPP és rPE alkalma- zásának lehetőségeit és kockázatait, hogy a következő években megva- lósulhasson ezek élelmiszer-csoma- golásként történő alkalmazása, de természetesen csak olyan módon, hogy ez teljesen ártalmatlan legyen az egészségre. Az újrafeldolgozás leggyakoribb fajtája az úgynevezett mechanikus feldolgozás. Ez alatt a műanyaghulladék tisztítását, újraolvasztását, valamint feljavítását értjük, melyek olyan gépesített folyamatok során történnek, mint a darálás, az öblítés és amosás, a szétválasztás, a szárítás, az újragranulálás és a formázás. A beérkező műanyaghulladékot elő- ször kézzel szétválogatják. Eltávolítják a műanyagok közé keveredett egyéb hulladékot – elsőként a fémet, mivel ez megrongálhatja a feldolgozóüzem berendezését. A papírszennyeződés kiválogatására helyenként rostálókat és ventilátorokat használnak, melyek arra is alkalmasak, hogy a könnyű műanyagokat (pl. fóliákat) kiszórják. Aműanyagokat nemcsak szilárdság alapján, hanem az újrafeldolgozott termék minél jobb minősége érde- kében szín szerint is szétválogatják. Végül a műanyagokat alapanyaguk típusa szerint is különválogatják. A hét különbözőműanyaghulladék- fajta közül csak azokat dobjuk a szelektív gyűjtőbe, melyek a lakossági szelektív hulladék- gyűjtés keretében újrafeldolgozhatók (1 –PET, 2–HDPE, 4 – LDPE, 5 – PP, 6 - PS (kivéve habosított PS))! Lásd 12–13. oldal. Hulladék Mosás, tisztítás Begyűjtés Összedarálás, sajtolás Szétválogatás Regranulátum felhasználása HOGYAN TÖRTÉNIK A HULLADÉKOK ÚJRAFELDOLGOZÁSA? A fólia típusú, flexibilis csomagolóanyagok (mint például az édességpapírok és -zacskók) összetételüket tekintve sokfélék lehetnek. Amegfelelő termékvédelem érdekében a leggyakoribbak ezek közül a kombinált, többrétegű csomagolóanyagok, ezeket azonban nehéz újrafeldolgozni. Az élelmiszeripari szereplők számára egy fontos és sürgető kihívás, hogy a fólia típusú csomagolóanyagok esetében is áttérjenek a minél egyszerűbb, monopolimer (elsősorban PP és PE) változatok használatára. T U D T A D ? ? Az élelmiszer-ellátási lánc egészét tekintve a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok a mezőgaz- dasági nyersanyagok előállítása során keletkeznek a legnagyobb mennyiségben. A csomagolóanyagok – a közhiedelemmel ellentétben – ehhez képest kisebb környezeti hatással bírnak. 14 – 15

RkJQdWJsaXNoZXIy OTk5MTk1