A SPAR vásárlóival együtt tesz az élelmiszerpazarlás ellen

Miskolcon folytatja a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. a korábban már sikeres élelmiszerpazarlás elleni akcióját. A szervezők a miskolci INTERSPAR hipermarketben várják a vásárlókat március-április hónapban, akik információkat és ötleteket kaphatnak az élelmiszermentésre vonatkozóan.  


A SPAR Magyarország azzal a céllal csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy felhívja a vásárlói figyelmét arra, milyen sokat tehetnek ők is egy-egy tudatos döntéssel. Például aki egy közelebbi szavatossági idejű terméket vásárol, máris tett egy lépést a pazarlás ellen.

Az EU-ban még mindig több tízmillió ember él nélkülözésben, miközben évente mintegy 90 millió tonna élelmiszer végzi a hulladéktelepeken. Hazánkban pedig minden évben közel 2 millió tonna ételt dobnak a szemétbe a vásárlók. Az élelmiszerek hulladékká válása súlyos következményekkel jár: megsemmisítésük jelentős mértékű pénz- és munkaerő ráfordítást igényel. A kereskedelmi szektor az élelmiszerhulladék 5%-áért felelős, míg a lakosság a teljes hulladékmennyiség 53%-át generálja. A kereskedelem és a vásárlók tehát felelősséggel bírnak, éppen ezért a kereskedelmi egységek lehetnek az edukáció legalkalmasabb helyszínei, ahol a vásárlói szokások jobban formálhatók.  

A SPAR Magyarország és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. közös élelmiszermentő programsorozatában március 9-től három hétvégén át – a pénteki és szombati napokon – találkozhatnak a vásárlók az akcióban részt vevő hoszteszekkel, akik kóstoltatással, kvízjátékkal, és hasznos ötletekkel várják őket a miskolci INTERSPAR hipermarketben.

A kampány célja a tudatos vásárlói magatartásra való figyelemfelhívás, azaz, hogy mit tehetünk vásárlóként azért, hogy kevesebb élelmiszer váljon hulladékká. A rendhagyó kezdeményezés az Európai Unió támogatásával indult útjára 2016 júliusában. A STREFOWA (Strategies to Reduce and Manage Food Waste) nemzetközi program a legjobb megoldásokat keresi az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és a hulladék kezelésének módjára.
A projektben a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. partnereként vesz részt.

 

Az akció időpontjai:
2018. március 9–10.
2018. március 23–24.
2018. április 6–7.

 

Az akció helyszíne:
INTERSPAR hipermarket
3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 2–4.
Nyitva tartás: H-Szo.: 6:00–22:00, V.: 8:00–19:00