Élelmiszermentő akció a spar üzleteiben

Különleges élelmiszermentő akciót indított a SPAR és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei első alkalommal május 5-7. között három budapesti SPAR üzletben gyűjtötték a vásárlók feleslegessé vált tartós élelmiszereit, amelyeket a mélyszegénységben élő családokhoz juttattak el.


Az Európai Unió lakossága a becslések szerint évente mintegy 88 millió tonna élelmiszert dob a szemétbe, Magyarországon pedig átlagosan 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg keletkezik évente. Az élelmiszerfelesleg kezelése nagyon fontos társadalmi probléma, mert amíg egyes társadalmi rétegek a szükségesnél sokkal több élelmiszert vásárolnak, majd egy részüket kidobják, addig sok embertársunk mélyszegénységben, elegendő élelmiszer nélkül éli életét.

Az Európai Unió támogatásával elindult STREFOWA nemzetközi program az élelmiszerpazarlás csökkentését tűzte ki céljául. A projektben a SPAR Magyarország és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is részt vesz.

Az informáláson és szemléletformáláson kívül a SPAR Magyarország célja az, hogy a vásárlók a megvásárolt csomagolt, hűtést nem igénylő, hosszabb lejáratú élelmiszereik közül hozzák vissza a kijelölt üzletekbe azokat, melyek számukra már nem kellenek, mert a kidobás szélén állnak, vagy a lejárati dátumhoz közeliek, de még minimum 14 napos minőségmegőrzési idővel rendelkeznek.