Élelmiszerpazarlás vs. élelmiszerhulladék

Míg világszerte hatalmas élelmiszer-pazarlás zajlik, napjainkban egyre több szó esik arról, hogy hogyan fékezhetjük meg az élelmiszerek kidobását, tudva, hogy az éhezés hasonlóan nagy gondot jelent a világban. A fenntarthatóságra törekvés ma már elvárás minden nagyvállalat részéről.


A SPAR Magyarország ezen a területen is szeretne élen járni, ezért csatlakozott a Central Europe STREFOWA európai uniós projekthez, melynek keretében évente több alkalommal takarékosabb és gazdaságosabb élelmiszer felhasználásra buzdítja a vásárlókat. A vállalat emellett gyűjtéseket szervez vásárlói körében, a háztartásokban felgyülemlett fölösleges, de fogyasztásra alkalmas élelmiszerek begyűjtésére, amelyeket stratégiai partnere, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével juttat el rászorulókhoz.

Az intézkedések ellenére is elkerülhetetlen, hogy a kereskedelmi egységekben bizonyos mennyiségű élelmiszerhulladék megmaradjon. A legfontosabb cél, hogy a vállalat megakadályozza, hogy a melléktermékek hulladéklerakókba kerüljenek.
A SPAR az Országos Kereskedelmi Szövetség tagjaként 2012 óta szoros együttműködésben a szakmai hatóságokkal (NÉBIH, FM) kialakított egy rendszert, melyet a piacon működő más kereskedelmi láncok is használnak. A megfelelő engedélyekkel rendelkező állatvédő szervezeteknek, állatmenhelyeknek, állatkerteknek adományozzák azon élelmiszereket, melyek emberi adományozásra már nem, de állati fogyasztásra még alkalmasak. Évente több mint 100 szervezetet tud ily módon támogatni a vállalat a közel 3000 tonna élelmiszeradománnyal.

Az adományozásra (jellege vagy minősége miatt) nem alkalmas melléktermékeket biogáz üzembe vagy komposztáló telepre szállítja a cég – így biztosítva, hogy biológiai hulladék ne vagy csak minimális mennyiség kerülhessen a kommunális hulladék közé.