Környezettudatos üveghulladék-gyűjtés a spar áruházaiban

Környezetünk megóvása érdekében a SPAR Magyarország már valamennyi SPAR és INTERSPAR üzletében biztosítja a csomagolási üveghulladék elhelyezését.


A hulladékszigeti vagy a műanyag zsákos házhoz menő szelektív hulladékszelekció mostohája a nem visszaváltható csomagolási üveghulladék-gyűjtés. Ezen igyekszik változtatni a SPAR Magyarország partnere, az ARW Magyarország Kft. A vállalat egy országszerte bárki számára könnyen elérhető rendszert fejlesztett ki, melynek célja a háztartásokban keletkező csomagolások hatékony visszagyűjtése. Az együttműködés keretében a SPAR áruházaiban üveggyűjtő edényeket helyeztek el, hogy a környezettudatos vásárlók segítségével nőjön a szelektíven gyűjtött üveghulladék mennyisége. Az évente a hazánkban keletkező csomagolási üveg kb. 100.000 tonna, a visszagyűjtésre és újrahasznosításra előírt 60%-ot egyelőre nem tudjuk teljesíteni, ezen segít az ARW és a SPAR Magyarország közös kezdeményezése.

Az ARW Magyarország Kft. 2010-ben hozta létre az egyedülálló technológiai felszereltséggel rendelkező üveghulladék-hasznosító üzemét, ahol a legújabb generációs optikai válogató berendezések segítségével a különböző gyűjtési módszerekkel és minőségben beérkező csomagolási üveghulladékokból az üveggyáraknak kiváló minőségű üvegcserepet (alapanyagot) állít elő. A technológia Magyarországon egyedülálló, mivel ilyen modern gépek, berendezések máshol nincsenek az országban. A minél több üvegcserép előállításával mind az üveggyárak, mind a környezetvédelem jelentős előnyöket élvez, hiszen energiát spórol meg az új üveg előállításakor (1300 helyett csak 900 Celsius fokra kell hevíteni az olvasztókemencét), az üveggyártáshoz szükséges alapanyagokat (kvarchomok, mészkő) teljes mértékben helyettesíti, és csökkennek a környezeti terhek és a széndioxid-kibocsátás is.

Amennyiben a vásárlók visszaviszik a SPAR vagy INTERSPAR áruházakba a nem betétdíjas üvegeket, a környezet megóvása mellett – a szemétszállítási metódus függvényében – akár spórolhatnak is, hiszen az üveghulladék így nem növeli a háztartási szemét mennyiségét!

Az alábbi linkre kattintva megtekintheti, hogy hol található az Önhöz legközelebbi üveggyűjtő pont: http://www.uveggyujtes.hu