Spar szórólapok a környezettudatosság jegyében

A SPAR a fenntartható fejlődés jegyében az elmúlt években több -a szórólapjait érintő- fontos környezetvédelmi intézkedést hozott.


A cégcsoport csökkentette a reklámcélú kiadványainak méretét, mely éves szinten papír és festék tekintetében óriási megtakarítást eredményezett. A papírfelhasználás felületben kifejezve 14,5 millió négyzetméterrel, tömegben számolva 800 tonnával csökkent, a nyomtatáshoz használt festék mennyisége pedig 120 tonnával kevesebb lett.

A vállalat emellett további környezetvédelmi intézkedéseket is hozott. A szórólapokat kisebb súlyú papírra nyomtatja - 18%-kal csökkentve ezáltal a kiadványok papírszükségletét -, egy nyomdatechnológiai váltással pedig nagymértékben hozzájárul a környezet védelméhez. Az alkalmazott ún. cold-set nyomdatechnológiai eljárás jóval kisebb károsanyag-kibocsátással jár, mint az egyéb, nagy példányszámú termék előállítására alkalmas eljárások. A cold-set festékek nem tartalmaznak könnyen párolgó, illékony szerves vegyületeket (VOC), melyek a troposzférikus ózon szintjének emelkedéséért felelősek, valamint a nyomtatási fázis után nem kell a nyomatokat szárítani, amely jelentős mennyiségű hőenergiát igényelne. Az alkalmazott cold-set technológia másik nagy előnye, hogy lehetővé teszi a kész nyomdai anyagok tökéletes újrahasznosítását is.