Együttműködés a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal

A SPAR és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése több mint két évtizede kezdődött, a cégcsoport ma már – hol a mentőcsapat háttérben maradó, „láthatalan” tagjaként, hol a segélyakciók aktív szereplőjeként – jelen van az ország egyik legnagyobb karitatív szervezetének mindennapos munkájában. Az együttműködés értékét jelzi, hogy a két fél büszkén nevezi stratégiai partnernek egymást.


Adni öröm! akció

Az első közös karácsonyi élelmiszergyűjtést 1997-ben rendezték meg. Az Adni öröm! akció azóta az ország egyik legismertebb és tízezrek által várt és keresett jótékonysági eseménye.

Az évente 150-170 üzletben lebonyolított hatnapos akció során a vásárlók által adományozott tartós élelmiszerek mennyisége százezer kilogrammos nagyságrendben mérhető. A Szeretetszolgálat intézményeiben több tízezer ajándékcsomagot állítanak össze rászoruló családoknak, egyedülálló időseknek, fogyatékkal élő és hajléktalan embereknek.

 

Támogatás a Máltai Mentőszolgálatnak

Az üzletekben értékesített termékdíjas bevásárlótáskák minden darabja után egy forinttal támogatja a Máltai Szeretetszolgálatot a SPAR.

Az adományt a Magyar Máltai Mentőszolgálat működtetésére fordítja a Szeretetszolgálat. A szervezet üzemeltet Budapesten, amelyet az Országos Mentőszolgálat ügyeletese évente átlag 1500 alkalommal riaszt a legsúlyosabb esetekhez. A járművön egyedülálló módon százhúsz fős személyzet váltja egymást, a Máltai Mentőszolgálat tagjai – így a mentőn dolgozó orvos, az ápoló, a szekundáns és a gépkocsivezető – kivétel nélkül önkéntesek. Munkájukért hálát nem várnak, és semmiféle juttatást nem fogadnak el, jutalmuk a megmentett élet. A rohamkocsi fenntartási költségeihez hozzájárulva a SPAR csoportot a Máltai Mentőszolgálat „láthatatlan” tagjaként tartja számon a karitatív szervezet.

 

Esélyteremtő adománykártyák

A 200 és 500 forintos címletű máltai adománykártyák 2008 óta kaphatók a SPAR csoport kijelölt üzleteiben. A pénztáraknál kihelyezett kártyák megvásárlásával a legszegényebb családokban felnövekvő gyermekeknek indított esélyteremtő programokat lehet támogatni, a kártyákat több mint 110 kijelölt üzlet forgalmazza. 2015 óta az adománykártyákat SuperShop pontokért is meg lehet vásárolni, az értékesítésbe pedig bekapcsolódtak az OMV töltőállomások is.

 

Mozgó játszóterek

A Máltai Szeretetszolgálat mozgó játszóterei 2011 óta járják a legszegényebb településeket. Az ugrálóvárral és népi játékokkal felszerelt mikrobusz két fős személyzettel érkezik a leghátrányosabb helyzetűnek minősített kistelepülésekre, hogy helybe hozza a játék örömét azoknak is, akik ezt az élményt csak ritkán tapasztalhatják meg. A SPAR támogatásával vásárolt mozgó játszótér a program első éve óta használja a Szeretetszolgálat.

 

Jótékonysági borárverés

A SPAR által támogatott Budapest Borfesztivál hagyományos záróeseménye a jótékonysági borárverés, melynek során a különlegességeket, kereskedelmi forgalomban sokszor nem is kapható ritkaságokat ajánlanak fel fesztiválon kiállító borászok, pincészetek. Az árverésen befolyt összeget minden évben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy meghatározott meghatározott programjának támogatására fordítják. Így például a borárverésen befolyt támogatásnak köszönhetően jutott ingyen szemüveghez csaknem félezer rászoruló ember, jutott munkához több mozgáskorlátozott és fogyatékkal élő ember különböző máltai üzemekben, és száznál is több nélkülöző család gyermeke folytathatta zenei tanulmányait a Máltai Szimfónia programban.