Gazdálkodjon okosan karácsonykor is!

Ajándékok, ünnepi étkezések, családlátogatások, szilveszteri összejövetelek: számos olyan költség, amely év végén a szokásosnál jobban megterheli a családi kasszát, és a sort még lehetne folytatni. Bár karácsonyig még bőven van idő, az előkészületekkel nem érdemes addig várni. A kiadások megtervezésével, egy kis odafigyeléssel sokat lehet tenni azért, hogy a felhőtlenebb december után a január se a megszorításokról, esetleges fizetési nehézségekről szóljon. A Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagok – honlap, füzetek, kisfilmek és online kalkulátorok – segítenek felkészülni az év végi költekezésre és elkerülni a későbbi fizetési nehézségeket.


Az ünnepi vásárlási láz hatására sokaknak több lesz a kiadása, mint ami saját forrásból finanszírozható, ezért ebben az időszakban többen igényelnek különböző fogyasztási hiteleket. A nagy sietségben azonban sokszor utána sem néznek a részleteknek, esetleg kevésbé körültekintően használják hitelkártyájukat. Akármilyen – sokszor kecsegtető feltételeket ígérő – kölcsöntípusról van is szó, egy dolog közös bennük: mindegyik hosszabb távú kötelezettséget jelent. Egy nem átgondolt, a reklámok, hirdetések hatására hirtelen felvett hitel anyagilag megterhelheti a családi kasszát, megnehezítheti az újévkezdést, súlyosabb esetben akár tartós anyagi nehézségeket is okozhat. Hitelkártyás fizetéskor fontos szem előtt tartani, hogy ez is egy hiteltermék! Ilyenkor a kártyakibocsátó bank pénzét költi a vásárló, nem a sajátját, használatának ezért szigorú feltételei vannak, ráadásul a hitelkártya az egyik legdrágább kölcsöntípus, a legmagasabb THM-értékekkel rendelkezik!

Az ünnepi kiadások karácsony után sem okoznak kellemetlen meglepetést, nem kell az újévet nehézségekkel kezdeni, ha jó előre számol az év végi nagyobb költségekkel, megtervezi a költségvetését és tartja is magát ahhoz. Ha költségvetést készít, amelyben előre kalkulál az év végi vásárlásokkal, összejövetelekkel, partikkal és egyéb tételekkel, nem érhetik váratlan kiadások

Legyen előrelátó, tervezzen előre és költekezzen megfontoltan! A tájékozódáshoz keresse fel a Pénzügyi Navigátor honlapját, ahol valamennyi kiadvány online változata megtalálható, valamint tájékoztatóvideók és számos alkalmazás segíti a különböző termékek összehasonlítását, a megfontolt döntést!