Ingyenes pénzügyi útmutatás személyesen, országszerte

Eltelt már egy kis idő az évből, sokan azonban ismét visszaemlékeznek a karácsonyi és az azt megelőző időszakra, ám nem feltétlenül kellemes okból kifolyólag. Az ünnepek előtt meggondolatlanul felvett hitelek, a felelőtlenebb költekezés hatásait most érzik igazán, és az új kiadások sokszor jelentős anyagi terhet jelentenek egy-egy család számára. Pedig előre átgondolt kiadástervezéssel, megfontolt döntésekkel elkerülhetők a hasonló helyzetek. Az országosan elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársai díjmentes segítséget nyújtanak, ha valaki pénzügyi döntés előtt áll és a megfontolt választáshoz hiteles, pártatlan tanácsra van szüksége, vagy ha fizetési nehézségekre keres megoldást.


Az év során felmerülő kiadások nem jelentenek olyan nagy terhet, ha előre felkészül rájuk az ember. Ennek egyik leghatékonyabb módja a költségvetési terv készítése, amelyből egyértelműen látható, adott időszakban várhatóan mennyi lesz a bevétel, milyen rendszeres költségekre lehet számítani, és ezek alapján mekkora fennmaradó összeg fordítható további kiadásokra. A szabadon felhasználható összeg ismeretében már meg lehet határozni, milyen egyéb célok megvalósítására van lehetőség, például rendszeres megtakarítással. A költségvetési terv készítéséhez számos hasznos tanács olvasható a Pénzügyi Navigátor honlapján és a vonatkozó tájékoztatófüzetben, míg a számításokhoz a Pénzügyi Navigátor Háztartásiköltségvetés-kalkulátor használható.

Mindezek mellett személyes segítség igénybevételére is lehetőség van, hiszen az MNB által működtetett Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat jól képzett, felkészült, a pénzügyi szolgáltatóktól független szakemberei az ország számos pontján rendelkezésre állnak. Az ingyenes tanácsadások alkalmával részletes tájékoztatást nyújtanak a különböző szolgáltatások jellemzőiről, az egyes konstrukciók előnyeiről és kockázatairól, értelmezik az egyedi szerződéseket. Segítenek továbbá a hivatalos okmányok, kérelmek megfogalmazásában és benyújtásában, illetve a megfelelő fórumokhoz irányítják a panaszos ügyekkel hozzájuk fordulókat. Bármilyen pénzügyi témáról van szó, eligazítást adnak a pénzügyi útvesztőkben.

A hálózat irodái megyeszékhelyeken működnek, ezen túlmenően a szakértők rendszeresen tartanak kihelyezett tanácsadásokat számos további településen. Az egyes irodák és kitelepülések elérhetőségei megtalálhatók a Pénzügyi Navigátor honlapján (www.mnb.hu/penzugyinavigator).

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.