Kezdjük okosan az iskolát – a pénzügyi navigátorral!

Az iskolakezdés költségei szinte valamennyi családot érintik nyár végén, ősz elején, időnként mégis váratlanul érik a háztartásokat, megterhelik a családi költségvetést. Tudatos tervezéssel mindez elkerülhető.


Az MNB fogyasztóvédelmi honlapján található cikkek, az online, valamint áruházakban, posta- és bankfiókokban nyomtatott változatban is elérhető Pénzügyi Navigátor füzetek praktikus tippeket adnak a költségvetés-tervezéshez, míg a Pénzügyi Navigátor alkalmazások a kiadások és bevételek kalkulációjához nyújtanak segítséget.

Ha a nyári hónapokban lazábban kezelt pénzügyek miatt kölcsönből, hitelből kell fedezni az iskolakezdés hirtelen jelentkező kiadásait, nagyon fontos az alapos tájékozódás. Az MNB fogyasztóvédelmi weboldalán részletes információ érhető el a fogyasztási hitelek különféle formáiról, míg a Pénzügyi Navigátor füzetsorozat részeként külön kiadvány foglalja össze a gyorskölcsönök legfontosabb jellemzőit, kockázatait. A Pénzügyi Navigátor alkalmazásai között nemcsak kalkulátorok, hanem termék- és szolgáltatásválasztást segítő programok is vannak. Használatukkal egyszerűen és gyorsan megtalálható a személyre szabott, egyéni szempontok alapján legmegfelelőbb, piacon elérhető ajánlat, így az ideális hitelkonstrukció is.

A tanévkezdés nemcsak a családokat érinti közvetlenül, hanem a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő hallgatókat is. Bankszámlát nyitnak, lakbért fizetnek, diákhitelt vesznek fel, így meghozzák első felelős pénzügyi döntéseiket is. A kimondottan nekik készült tartalmak, a pénzügyi alapfogalmakat és -szolgáltatásokat bemutató Pénzügyi Navigátor füzetek, valamint az alkalmazások őket segítik abban, hogy megfontoltan válasszanak terméket, szolgáltatást.

Az iskolakezdéssel járó pénzügyekkel kapcsolatban további hasznos tippek az MNB fogyasztóvédelmi honlapjántalálhatók.