BUDAPESTEN FUT A VÁROS, AZ ORSZÁG, A VILÁG – 38. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál

Ismét 20 000 feletti nevezést vár a szervező BSI az ország legnagyobb szabadidősport eseményén október 14-15-én. A budapestiek mellett 815 hazai településről és 93 országból érkeztek már nevezések.


EGY HAGYOMÁNY FOLYTATÓDIK

Az európai nagyvárosi maratonok egyik úttörőjeként 1984 óta zajló esemény mindig kiemelkedett a hazai sportnaptárból, mint az amatőr és hobbi futók egyik legnagyobb ünnepe. Idén az is jelentőséget ad a futófesztiválnak, hogy ez a Budapest 150 ünnepi programsorozat kiemelt sporteseménye.

 

„Örülök, hogy ismét sor kerülhet a futás szerelmeseinek ünnepére, a SPAR Budapest Maratonra. Ez a sportesemény fővárosunk egyik nagy büszkesége. Hiszen az ember fizikai teljesítménye találkozik a természet ajándékával és az alkotó tehetséggel. A versenyen indulók a világ egyik legszebb adottságú és különleges építészeti örökséggel bíró városának ikonikus helyszínei között teljesítik a távot, amit idén Budapest 150. születésnapjához kapcsolódó extra számok is kiegészítenek. Jó versenyzést kívánok minden bátor futónak gyönyörű fővárosunkban!” – mondta Karácsony Gergely Főpolgármester, az esemény fővédnöke.

 

A VILÁG EGYIK LEGSZEBB MARATONI ÚTVONALA VISSZATÉR BUDAPEST BELVÁROSÁBA

Nem véletlen, hogy a benevezett külföldiek 60%-a a klasszikus, 42,2 km-es maratoni távot választotta, amely sokak szerint a világ egyik legszebb városi maratoni útvonalán vezet a Duna két partján, két világörökségi helyszínt érintve, azokat láttatva. A 42 km-t másfél körben teljesítik a futók. Az M3-as Metró felújítását követően, néhány év kihagyás után a maraton útvonala ismét érinti a Lánchidat és a pesti belvárost, a Bajcsy-Zsilinszky utat, az Andrássy utat és elhalad az Operaház előtt is.

 

ÚJRA DÜBÖRÖG A KÜLFÖLDI FUTÓTURIZMUS – 3 300 KÜLFÖLDI NEVEZŐ

Már-már a járvány előtti időket idéző nemzetközi aktivitást mutatnak a nevezési adatok. A legtöbb külföldi futót adó országok:

 • Nagy-Britannia – 360 fő
 • Franciaország – 300 fő
 • Olaszország – 250 fő

A szomszédos országok közül Szlovákia, Románia is 200 fő feletti csoportokkal képviselteti magát. Százötvennél többen neveztek Lengyelországból, Németországból, Spanyolországból, Izraelből és Írországból is.

Népes futóközösségek várhatók Európán kívülről, például Brazíliából, Japánból, Kanadából és a Fülöp-Szigetekről. A legegzotikusabb országok, ahonnan nevezés érkezett Indonézia és Zimbabwe.

 

SZPONZORI JUBILEUM: 15 ÉVE A SPAR MAGYARORSZÁG AZ ESEMÉNY NÉVADÓ PARTNERE

Vállalatunk jubileumot köszönt az idei esztendőben, hiszen éppen tizenöt éve viseli a SPAR nevét a fesztivál, s továbbra is töretlen az elköteleződésünk az egészségtudatos életmód, az aktív sportolás népszerűsítése mellett, és számos termékcsoporttal igyekszünk a vásárlóknak megkönnyíteni az egészségtudatos táplálkozást. Ebben az évben a SPAR S-BUDGET standjánál – a márkatermék 15 éves születésnapja alkalmából – lehetőség lesz arra, hogy az idelátogatók testösszetétel méréssel adatokat kapjanak a felépítésükről, amelyek fontos információk lehetnek a szabadidősportokhoz is. A helyszínen játékos formában reakcióidejüket is tesztelhetik majd.

Kollégáinkat most is bátorítjuk arra: tegyék le ők is voksukat a sportolás, a mozgás mellett, ezért, mint minden évben, idén is ingyenes nevezést biztosítunk a SPAR-család valamennyi munkatársának. Őket, és a fesztivál többi résztvevőjét is arra biztatjuk: ne csak magukért fussanak, de nevezésükkel támogassák azokat a karitatív szervezeteket, amelyek bekapcsolódtak a sportfesztivál adománygyűjtő akcióiba” – mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

 

VÁLTOZATOS TÁVOK SZOMBATON ÉS VASÁRNAP – 2 NAP, 20 TÁV, 17 RAJT

Szombaton 9 órakor rajtol az első futó és vasárnap 14:45-kor várható az utolsó célba érkező.

 

OKTÓBER 14. SZOMBAT

Ez hagyományosan a futófesztivál családi napja lesz rövidebb távokkal, rendkívül változatos kínálattal az ELTE Lágymányosi Campus környékén.

 • Alpro 10 km  
 • Riska Minimaraton 5 km
 • Hervis Váltó 4 x 2 km
 • S-BUDGET Családi Futás 1000 m  
 • Delma Maratonka 2,3 km
 • Delma Maratonka iskolai futam 2,3 km
 • BÁV Gyaloglás 2,3 km

A szombati nap egyik szívet melengető mozzanata a 11. FODISZ Esélyegyenlőségi Futam, amelyről Szabó László a FODISZ elnöke így nyilatkozott: „Az esemény a fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott, illetve a velük szolidáris fiatalokat invitálja egy szimbolikus, 500 méteres táv lefutására. A program célja, hogy azok a fogyatékkal élő gyerekek is átélhessék a versenyzés örömét és izgalmait, akiknek az aktív sportolás nem feltétlenül a mindennapok része. Várunk olyan résztvevőket is, akik támogatásukat szeretnék kifejezni a különleges igényű embertársaik felé, elősegítve a társadalmi integrációt a magyar sport területén. Kiemelkedő sportolók és parasportolók is ellátogatnak majd a megmozdulásra, akik együtt futnak a jelentkezőkkel. A futam kiváló alkalmat teremt a közösségépítésre, és a kapcsolatteremtésre. Fogyatékkal élőnek lenni nem azt jelenti: vesztesnek lenni.”

 

A BUDAPEST 150 PROGRAMSOROZATHOZ KAPCSOLÓDÓ ÚJDONSÁGOK

 

Budapest 150 Városi túrák (szombaton)

A szervező BSI az elsők között csatlakozott a világban újdonságként terjedő városi túrákhoz.

A szombati nap különlegességei a 18 km-es, 11 km-es és 4 km-es Budapest 150 Városi Túrák, amelyekre azokat várják, akiknek nem a futás a kedvelt mozgásformájuk, de családi, baráti, munkatársi körben szívesen sétálnak, gyalogolnak Budapest válogatott látnivalóiban gyönyörködve. A túrák útvonala érinti a 150 éve egyesült Óbuda, Pest és Buda legszebb részeit, elhalad a három városrész nevezetes épületei előtt.

 

A Budapest 150 Félmaraton (vasárnap)

A 21,1 km-es táv 28 év után tér vissza a programba. Érdekessége, hogy a félmaratonisták a 21. kilométernél csatlakoznak a maratont futók mezőnyéhez és együtt érnek célba.

 

OKTÓBER 15. VASÁRNAP

Reggel 9 órakor rajtol a Pázmány Péter sétányról:

 • SPAR Budapest Maraton® egyéniben és párban,
 • Tolle Mini Trappista Maratonstaféta (4 fős váltó),
 • SPAR 14 km.

Ebbe a mezőnybe csatlakozik a Nestlé 30 km és a Budapest 150 Félmaraton.

 

ZENEI MARATON AZ OPERAHÁZ KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL

A maratoni útvonal mentén 40 zenés pont segíti „talpalávalóval” a futókat és szórakoztatja a közönséget. A Budapest 150 program keretében a Budapest Brand 3 színpadot épít az útvonal mellé, ahol ismert DJ-k adják a ritmust a futóknak.

Az idei év kiemelt érdekessége, hogy az Operaház lépcsőjén a dalszínház kórusa, az épület erkélyén pedig fúvósok muzsikája várja a nemzetközi mezőnyt.

A szervező BSI előrejelzése alapján jó idő esetén akár 15-20 000 néző, szurkoló is buzdíthatja a futókat.

 

NEM „CSAK FUTÁS” – 2 NAPOS PROGRAMKAVALKÁD

A szervező BSI a futók mellett 10-12 000 kísérőt is vár az eseményre, akik tartalmasan tudják eltölteni a várakozás idejét, hiszen az esemény rajt/cél helyszínén az ELTE lágymányosi Campusán a futás mellett végig érdekes programok is lesznek.

53 kiállító partner várja termékbemutatókkal, kóstolókkal, szolgáltatásokkal, információkkal, érdekességekkel, gyerekprogramokkal az érdeklődőket.

 

JÓTÉKONYSÁG – A TERV 12 MILLIÓ FORINT

A BSI eseményeinek 15 éve szerves része a jótékonyság. A kétnapos futófesztiválhoz kapcsolódó és kiállítóként is jelen lévő 14 karitatív szervezet mintegy 1100 adománygyűjtő futójának és adakozó támogatójának köszönhetően a két nap „jótékonysági termése” meghaladhatja a 12 millió forintot.

 

ÉRDEKESSÉGEK

 • A futás nagyasszonya, Monspart Sarolta buzdító, gratuláló mondata díszíti idén is az utolsó 100 métert jelző kaput.
 • 990 futó először teljesíti a maratoni távot.
 • 400-400 futó először teljesíti a 10 km-t vagy az 5 km-t.
 • Két 79 éves magyar futó a maratoni táv legidősebb nevezője.
 • Az esemény legidősebb résztvevője 88 éves, ő a gyalogláson indul.
 • Szakmai maratoni bajnokság informatikusok, közgazdászok, jogászok, mérnökök, orvosok, pedagógusok számára - több mint 600 nevező.
 • Fut a színház – külön váltóversenyek a színházi élet több mint 40 képviselőjének.
 • A Fut a cég sorozat keretében 300 cég nevezett.
 • Több ezer iskolás indul csoportosan a szombati napon.

 

ONLINE ELŐNEVEZÉS: Az esemény minden versenyszámára október 10-én éjfélig.

Bővebb információk az eseményről: https://www.sparbudapestmaraton.hu/

 

Kocsis Árpád - BSI - versenyigazgató
E-mail: kocsis.arpad@futanet.hu
Mobil: +36-20/942-03-02

Lakatos István - BSI - társadalmi és sajtókapcsolatok
E-mail: lakatos.istvan@futanet.hu
Mobil: +36-20/375-18-29