Tervezz okosan!

Korunk környezeti problémáinak jelentős része szorosan összefügg a mezőgazdasággal. A természe- ti erőforrások használata, a gazdálkodási gyakorlat éppen ezért döntően befolyásolja környezetünk, talajaink, vizeink állapotát, ezen keresztül saját egészségünket, de éppígy a természetvédelem lehe- tőségeit is. Erre pedig az élelmiszer-pazarlás is rátesz egy lapáttal, hiszen a nem tudatos fogyasztói döntések 10 százalékkal járulnak hozzá a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátá- sához.* A természet és a termőtalaj helyreállítása és megújítása, valamint a fenntartható élelmezési rendszerek kialakítása ezért sürgető feladat a jelen számára. *Forrás: elelmiszerbank.hu **Forrás: ksh.hu, 2020. Tudtad? Hazánk területének közel ⅔-án folyik mezőgazdasági művelés.** A Nestlé a termelőkkel együttműköd- ve igyekszik előmozdítani a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok széleskörű alkalmazását, többek között a Nyugat-Dunántúlon is, büki állateledelgyárának vonzáskörzetében. A minőségi élelmiszerek előállítása a termőföldeken kezdődik A termőföldtől az asztalig 2 Élő talaj az egészséges ételekért A termőtalaj állapota, tápanyagtartalma, a növény- és állatvilág biológiai sokszínűsége és a vízkészletek álla- potamindmeghatározzák az asztalra kerülő élelmiszer minőségét. Ezen a szemléleten alapul a talajmegújító mezőgazdaság. Ennek amódszernek a célja amező- gazdasági területek és ökoszisztémájukmegőrzése és helyreállítása, azaz egy olyan gazdálkodás kialakítása, ami a gazdák, a környezet és az emberek számára egyaránt előnyös – egészségesebb ételek, étrend és egy egészségesebb élet érdekében. A talajmegújító mezőgazdaság egyik bevett gya- korlata például, hogy takarónövényeket ültetnek, amelyek elnyomják a gyomokat addig, amíg nem kezd nőni a főnövény. Ezek többszörös hasznot érnek el: javítják a talaj minőségét, tápanyagot ter- melnek, talajszerkezetet építenek, szenet kötnek, és segítik a főnövény fejlődését is. Így csökken a talajerózió mértéke és a megművelésből eredő karbonkibocsátás. Válaszd a helyit! Lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és regionális alapanyagokból is, melyeknek jóval kisebb a környezeti lábnyomuk. Nagy divat az úgynevezett szuperélelmiszerek fogyasztása—mint például a chiamag, a quinoa vagy az avokádó—, de mivel ezeket távoli kontinenseken termesztik, a szállításuk rendkívül magas szén-dioxid-kibocsátással jár. A SPARMagyarország 2021-ben indította el Régiók Kincsei programját, amelynek révén a hazai agrárágazatban tevékenykedő kistermelők és családi vállalkozások egészséges, jóminőségű magyar élelmiszerekkel jelenhetnekmeg az üzlet- lánc polcain. Apiros almás logóval ellátott termékek egyértelműen jelzik a vevők felé, hogy az ilyen áru megvásárlásával friss, magyar áruk kerülnek a kosarukba, s ezzel közvetlenül támogatják a hazai kistermelőket, valamint hozzájárulnak munkahelyek teremtéséhez és azokmegtartásá- hoz is. A hat hazai regionális központ nagyságren- dileg 50 km-es körzetéből várják olyan kisterme- lők jelentkezését, akik folyamatosan fenntartható, kiválóminőségűmagyar terméket állítanak elő. A sok esetben kézműves, hagyományos eljárással készült termékeket gyártó kis cégek számára kihívást jelent, miként kapcsolódjanak be egy nemzetközi üzletlánc rendszerébe, hiszen a termékeik elhelyezése csupán az első lépés. A nehézségek áthidalására indította el a SPAR Magyarország folyamatosan bővülő mentorprogramját, a Beszállítói Akadémiát. 3

RkJQdWJsaXNoZXIy OTk5MTk1