Magas vérnyomás

"Szabályozott életmóddal” a magas vérnyomás ellen.


Az életmódváltásnak (dohányzás elhagyása, fizikai aktivitás növelése, fogyás, só- és alkoholfogyasztás mérséklése, stresszmentesség) és a speciális, magas vérnyomás elleni, ún. DASH- (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diétának nagy szerepe van a magas vérnyomás megelőzésében, normalizálásában és a vele összefüggő kóros állapotok veszélyének csökkentésében.



A DASH-diéta 8 aranyszabálya

1. Csökkentsük a sóbevitelt a sózás mérséklésével, nátriumszegény só használatával, a nagyobb sótartalmú élelmiszerek mellőzésével és az alacsony nátriumtartalmú ásványvizek fogyasztásával.

2. Fő energia- és élelmirostforrások a gabonatermékek legyenek – többségében a termés minden részét tartalmazó, teljes értékű gabonafélék ajánlottak.

3. Gazdag kálium-, magnézium- és élelmirostforrások a zöldségek (paradicsom, burgonya, sárgarépa, spenót, zöldborsó, brokkoli, articsóka, zöldbab, édesburgonya, sütőtök, kelkáposzta) és a friss és száraz gyümölcsök (őszibarack, banán, datolya, szőlő, narancs/-lé, grapefruit/-lé, mangó, dinnyefélék, sárgabarack, ananász, mazsola, mandarin, eper).

4. Fő kalcium- és fehérjeforrások a zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek (zsírszegény vagy zsírmentes tej, író, joghurt, túró és alacsony sótartalmú sajt).

5. Gazdag fehérje- és magnéziumforrások a zsírszegény húsfélék, csirke, pulyka, hal (a látható zsiradék eltávolításával, roston sütve, grillezve vagy főzve; a csirke bőre nem fogyasztható).

6. Gazdag energia-, magnézium-, kálium-, fehérje- és élelmirostforrások a diófélék, olajos magvak, száraz hüvelyesek (mandula, dió, mogyoró, földimogyoró, napraforgómag, szárazbab, lencse).

7. A telített zsírok (kolbász, szalámi) fogyasztásának csökkentésével párhuzamosan az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának természetes forrásokból történő növelése (light margarin, light salátaöntet, hal, hidegen sajtolt olajfélék: olíva-, kukoricacsíra-, napraforgó-, lenmag- és repceolaj).

8. Édességek kerülése.