Spar vital termékcsalád

A SPAR Vital termékcsalád tagjai olyan hagyományos, de ellenőrzött minőségű élelmiszerek, melyeket értékes összetevőik alapján a dietetikus legjobb meggyőződése szerint ajánlhat, hiszen hasznos tápanyagaik hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a betegségek kockázatának csökkentéséhez.


A SPAR Vital termékekben több van azokból a tápanyagokból, amelyekből a magyarok túl keveset fogyasztanak. Másfelől a termékek kevesebb zsírt, cukrot és sót tartalmaznak – vagyis olyan tápanyagokat, amelyek a hagyományos, megszokott magyar étkezésben túl nagy szerepet játszanak. A táplálkozásra vonatkozó felmérések azt mutatják, hogy a magyar lakosság túl kevés telítetlen zsírsavat, túl kevés ballasztanyagot és kalciumot, valamint túl kevés B vitamint fogyaszt. Ellenben túlzott fogyasztás jellemző az állati eredetű zsírokból, sóból és cukorból . A SPAR Vital szortiment kialakítása erre a felismerésre fókuszál. Az egyensúly megteremtése a táplálkozásban a legjobb út a hosszú, minőségi élethez.

Tápérték információk a csomagoláson

A leggyakoribb táplálkozási hibák csökkentéséhez nyújthat segítséget a SPAR Vital termékek előlapján szereplő, zöld színű tápértékkör, mely egy adag élelmiszer energia-, zsír-, telített zsír-, cukor- és nátriumtartalmát jeleníti meg számszerűen és igen szemléletesen.

Különböző színekkel jelölve megtalálhatók az előlapon még azok a további fontos összetevők (pl. energiaszegény, élelmirostban vagy E-vitaminban gazdag), amelyek az adott termékre jellemzők, és amiért érdemes azt megvásárolni.

A hátlapon rövid, de hiteles magyarázat található az élettani szempontból kiemelten fontos tápanyagok szervezetben betöltött szerepéről, így ezek megértése egyben segít az ismeretek bővítésében és a választás megkönnyítésében is.

Fontos információforrás továbbá a szintén itt szereplő tápanyagtáblázat, amely az energiatartalomra, valamint a legfontosabb tápanyagokra (fehérje, szénhidrát és ezen belül cukor, zsír és ezek telítettség szerinti megoszlása, élelmirost, nátrium) vonatkozó adatokat, továbbá a termékre jellemző egyéb összetevőket (pl. vitaminok, ásványi anyagok) tartalmazza.

Ezeket megadják mind az élelmiszer 100 grammjára, mind annak egy adagjára nézve, az egészséges felnőttre vonatkozó irányadó napi beviteli érték (INBÉ) arányában, százalékos megoszlásban.

Így nincs szükség különleges számolgatásra, mégis könnyebb követni, hogy se túl sokat, se túl keveset ne fogyasszunk energiából és egyes tápanyagokból, hiszen mind a többlet, mind a hiány egészségünk rovására mehet.