Szilva- gyógyító flavonoidokkal


Rosttartalom
A szilva értékes gyümölcs, mert a sejtfalak egészséget védő antioxidáns hatású flavonoidokat (kvercetint, ferulinsavat), valamint a vastagbél működését serkentő hidroxifenil származékot tartalmaz. Ez utóbbihoz jelentős cukor- és vízben oldódó élelmirost-tartalma is hozzájárul. Az aszalt szilva a szárítás során víztartalmának jelentős részét elveszíti, így energia-, cukor-, kálium- és rosttartalma megnő.

Egészségvédő
A szilvában található flavonoidok igen elterjedtek a növényekben, és hozzájárulnak azok színének, aromájának kialakulásához. Kb. négyezer különböző típusukat ismerjük, bár alaposabban még igen keveset vizsgáltak meg közülük. Ugyanakkor ígéretesek, mivel laboratóriumi körülmények között kedvező biológiai jellemzőket mutatnak, úgymint gyulladásgátló, vírus vagy baktériumölő, értágító és a vér alvadékonyságát csökkentő hatást.

Nyomelemek
20 dkg szilva az izom- és idegműködéshez elengedhetetlen kálium napi szükségletének 15%-át fedezi.

Antioxidáns
Az antioxidáns hatású E-vitamin napi mennyiségének 10%-át fedezi.